De ce nici în 2024 nu va fi un moment bun să iei bani din bănci: explicația unui specialist

de: Alexandru Puiu
27 06. 2023

Mulți români și-au pus în cui dorința de a accesa anul acesta un credit bancar, fie el ipotecar sau de nevoi personale, din cauza exploziei dobânzilor. Oamenii speră că anul viitor va fi un moment oportun, însă se înșală.

În fapt, economiștii ne spun că trebuie să înțelegem foarte clar un lucru: era banilor ieftini s-a încheiat poate definitiv. Dacă nu definitiv, fiindcă nu știm ce ne rezervă viitorul foarte îndepărtat, cel puțin pentru anii aceștia dobânzile se vor menține piperate, îngreunând accesul la finanțare atât pentru populație, cât și pentru firme. Pe de altă parte, când vorbim despre dobânzi mari, ne referim și la dobânzile practicate de băncile centrale, nu doar de cele comerciale la care apelează consumatorii obișnuiți.

Dobânzile mari vor fi practicate în continuare de băncile centrale din întreaga lume, cum ar fi Fed-ul în SUA sau Banca Centrală Europeană în zona euro, ori Banca Națională a României în cazul țării noastre. Acest lucru înseamnă că, pe lângă costurile mari de finanțare, adică scumpirea creditelor, vom avea în continuare parte de inflație puternică în economie, adică prețuri greu de suportat, așa cum se întâmplă în prezent.

Mai gândește-te dacă riști să te împrumuți în această perioadă tulbure. Nici 2024 nu va fi mai bun

Conform opiniei lui Claudiu Cazacu, XTB România, „ultimele mișcări ale băncilor centrale arată că perioada cu prețuri și dobânzi mici e încă departe”.

„În Europa e posibilă o creștere a dobânzii la facilitatea de depozit la 4%, de la 3,5% în prezent, până la finele anului. BCE a transmis că preferă să riște făcând prea mult decât prea puțin în combaterea inflației. Totuși, presiunea pe prețuri încetinește, inflația ajungând la 6,1% în mai, de la 7% luna anterioară, iar în varianta de bază a coborât la 5,3%, de la 5,6% luna precedentă. Indicele PMI compozit a coborât la 50,3 puncte, semnalizând stagnare economică, iar banca centrală va fi nevoită să răspundă în cazul în care semnele încetinirii se înmulțesc.

În România, BNR a păstrat la 7% nivelul dobânzii de referință și se așteaptă să „rămână pe poziții” pentru o perioadă. Inflația este într-un proces de temperare graduală, urmând să ajungă la o singură cifră în trimestrul al treilea și la puțin peste 7% spre finalul anului”, se arată în analiza specialistului.